Quinoa este visul oricarei persoane la dieta, reprezintă o sursă satisfăcătoare, cu conținut redus de colesterol de carbohidrați complecși. Este bogată în fibre, este digerată încet și are un indice glicemic scăzut.Conține grăsimi polinesaturate care aduc beneficii sistemului cardiovascular.
O masă alcătuită din quinoa și legume reprezintă o masă ideală:
multe vitamine, minerale, proteine, cu conținutscăzut de grăsimi rele si calorii.
Valori nutritionale medii quinoa (100 grame nepreparata)
372 calorii
Proteine – 11,49 g
Grasimi – 4,86 g
Carbohidrati – 71,2 g
Calciu – 66 mg
Fier – 8,5 mg
Vitamina C – 1 g
Tiamina – 0,24 g
Riboflavina – 0,23 g
Niacina – 1,4 g
”
Sursa grozava de proteine
Proteinele sunt esentiale pentru contruirea si repararea tesuturilor corpului si pentru functiile de baza precum cresterea, digestia si excretia. Quinoa are un continut proteic mai mare decat al graului, orzului si a celor mai multe cereale. Daca la 200 de grame in forma gatita are cam 9 grame de proteine, atunci a devansat pana si ouale (care contin numai 6 grame).
Quinoa este unul dintre alimentele preferate ale vegetarienilor si veganilor, desigur ca poate fi incorporat si in perioada postului, insa este un aliment gustos si ideal cam pentru orice persoana care doreste sa mai varieze putin alimentatia cu surse de proteine precum carnea, ouale si produsele lactate.
Visul oricarei persoane la dieta
Dupa cum am relatat si mai devreme, quinoa reprezinta o sursa satisfacatoare, cu continut redus de colesterol de carbohidrati complecsi. Este bogata in fibre, este digerata incet si are un indice glicemic scazut, ajutandu-te sa nu o iei razna cu glicemia. Datorita texturii sale mai gumoase, vei putea respecta in sfarsit regula aceea a mestecatului pe indelete.
Contine grasimi polinesaturate care iti aduc beneficii sistemului cardiovascular si te va face sa te simti satula pentru o perioada mai lunga avand un continut nutritional mult superior painii sau unor pseudocereale rafinate promovate ca fiind indicate slabitului.
Quinoa poate fi consumata la micul dejun intrucat te va energiza pentru o perioada destul de lunga de timp si te va ajuta sa treci cu bine peste antrenamentul tau de dimineata. O masa alcatuita din quinoa si legume si fasole reprezinta o masa ideala pentru o persoana dornica sa se simta si sa arate bine: multe vitamine, minerale si proteine, cu continut scazut de grasimi rele si calorii.
Quinoa are efect detoxifiant
Datorita fibrelor si a faptului ca este un carbohidrat complex, quinoa actioneaza ca un detoxifiant, usurand progresul alimentelor prin tractul digestiv. Consumul regulat de quinoa te poate scapa de constipatie si balonare. Asa putem spera ca se vor rezolva problemele celor care sufera atat de constipatie, cat si de intoleranta la gluten.
Mai mult decat un simplu detoxifiant al colonului, vitamina B si folatii din quinoa ajuta si ca ficatul sa isi indeplineasca rolul de eliminare a reziduurilor din organism.
Intareste oasele
Pentru vegani, persoane cu intoleranta la lactoza sau pur si simplu pentru oameni care cauta si alte surse de minerale esentiale pe langa cele din lactate, quinoa reprezinta o sursa vegetala grozava de calciu. Calciul ajuta la constructia si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, ajuta la reglarea contractiilor inimii si faciliteaza functionarea nervilor si muschilor.
200 de grame de quinoa gatita contin aproximativ 30 mg de calciu. Quinoa contine si cantitati impresionante de potasiu, magneziu si zinc, minerale esentiale pentru sanatate inimii, a nervilor si funtionarea muschilor.
Quinoa sustine sanatatea creierului
200 g de quinoa gatita ofera cam 15% din doza recomandata zilnic de fier, cel care ajuta la transportul oxigenului catre sange, crestere nivelul energiei si puterea creierului. Continutul de vitamina B din quinoa ajuta la mentinerea unei minti agile, la mentinerea volumului creierului si la stabilizarea starii emotionale.”
sursă: www.fitbody.ro
Nici o postare găsită