Unt de Shea - nerafinat

171-dst9011

Preț cu TVA 15,47 lei
Preț fără TVA: 13,00 lei
Unt Shea - nerafinat -100ml
In stoc furnizor

We (Adiograsime) will add your email address to a special mailing list for this product. Once the product is in stock, you’ll get an email about it automatically, and your email address will be removed from the product’s mailing list.

The data will be visible to some members of our staff. If you’d like to have your personal data removed, send an email to vanzari@adiograsime.ro.

If you believe that your personal data has been misused, you have the right to lodge a complaint with a supervisory authority. We’re obliged by EU General Data Protection Regulation to let you know about this right; we don’t actually intend to misuse your data.

Adaugă la Favorite

Comandă telefonic 0742 077 184

Luni - Vineri: 08.00 - 16.00

Returnare in 14 zile

Livrare Gratuită pentru comenzi mai mari de 200 lei

Unt Shea - nerafinat

Unt Shea pur 100%

untul Shea ­ aurul Africii
Dacă nu dorim să ne alintăm cu țiței, sub titulatura de hidratare să ne umplem porii cu propilen glicol, eventual am neglija steroizii la tratarea exemelor sau pur și simplu doar ne dorim o piele moale și frumoasă, atunci iată aici o alternativă: untul de Shea!

Utilizările cele mai importante:

1·         Piele uscată: Untul shea este absorbit repede de către piele, are efect îndelungat de hidratare.
1·         Eczeme: Reduce simptomele eczemelor, iar hidratarea îndelungată împiedică recidivarea acestora.
1·         Psoriazis: atenuează repede și îndelungat simptomele psoriazis-ului
1·         Alergia: Atenuează reacțiile alergice, problemele epidermice, efect de calmare.
1·         Bronzat: Untul shea are un factor de protecție în forma lui naturală de 5-6.
1·         Inflamație: Datorită calității lui de antiinflamator poate fi utilizat  la erupții cutanate sau înțepături.
1·         Bărbierit: Calmează și tratează iritațiile pielii.
1·         Călușuri: înmoaie pielea, facilitează vindecarea pielii crăpate.
1·         Sarcină: Previne apariția vergeturilor.
1·         Arsuri: Ajută regenerarea pielii în cazul arsurilor mai ușoare.

Denumirile stințifice:
Butyrospermum parkii,
Vitellaria paradoxa,
Butyspermium paradoxa.

Denumirea cunoscută Shea, vitellaria sau karité aparține familiei de arbori Sapotaceae. Arborele este din ramura Butyrospermum, asta înseamnă ”semințe grase”, iar denumirea  parkii este omagiul adus lui  Mungo Park, cel care a studiat foarte mult acest arbore în timpul descoperirii Senegalului.
Conform nomenclaturii binominale, denumirea cea mai cunoscută este Vitellaria paradoxa.
În Africa este răspândit în Mali, Camerun, Congo, Cote d’Ivoire, Ghana, Guineea, Togo, Nigeria, Senegal, Sudan, Burkina, Faso, Uganda. Fructul Shea este subțire, acrișor, pulpa sățioasă îmbracă o sămânță bogată în grăsimi, din care se extrage untul.
Arborele Shea în Africa este considerat un arbore sfânt, și are o tradiție foarte vastă.
Ceea ce este important pentru noi sunt alunele Shea. Arborele abia la vârsta de 10-15 ani începe să rodească, dar și ca matusalem, la vârsta de 200 de ani încă rodește, roadele fiind numite alune sau nucă. La vârsta de 20-30 de ani este cel mai rodnic. Fructul are dimensiunile prunelor, iar perioada de coacere a fructelor este de 4-6 luni. Producția medie este de 15-20 kg, dar în cazurile optime atinge chiar 45 de kg. Dintr-un kg de fruct proaspăt se obțin cca 400g de fruct uscat. Toate roadele arborelui Shea sunt utilizate: pulpa fructelor este comestibila, frunzele, rădăcina, scoarța sunt utilizate pentru tratamente, coaja alunelor este folosit la foc, iar din miez se extrage untul pentru comercializare.

Untul Shea– aurul Africii
Fructele culese au un conținut de grăsimi de 60-70%, care după extragere are o consistență cu o duritate medie, de culoare alb-murdar cu miros interesant care este numit unt.
Interesant: în Africa untul nu este utilizat numai la gătit sau pentru tratarea pielii, ci chiar la impermeabilizarea locuințelor și la iluminat.
Untul de Shea aparține grăsimilor vegetale, care are caracteristica specifică a lipidelor din semințe. Fructele din zonele calde (cacao, cocos) în general conțin grăsimi cu temperaturi de topire ridicată (au conținut mai ridicat de grăsimi saturate cum ar fi esterii acidului stearic și palmitic). În afara grăsimilor au un rol important și lipidele, cel mai important dintre ele fiind lecitina, acesta din urmă având un rol important în componența structurii membranelor de limitare a celulelor vegetale.
Produsul finit: untul tradițional de Shea utilizat în cosmetică are nuanța albului intens de la gălbui până la verzui.
Pe lângă unturile obținute în mod tradițional, mai există și unturi de Shea (karite) presate la rece
Componența untului Shea:
Deosebit la untul de Shea este conținutul nesăpunizabil: 75% triterpene, pe lângă acestea  acizi grași, alcooli triterpenici, vitamina E, A, beta caroten și alantoină. Alantoina este deosebit de importantă la regenerarea celulelor, ajută la împiedicarea inflamațiilor și vindecă leziunile. Conținutul ridicat de alantoină iese în evidență cu cei 8-11% față de alte uleiuri, de exemplu uleiul de măsline 1,2%.
Acizii grași saturați și nesaturați se regăsesc:
·         Acizi grași saturați    51,5 %
·         mono nesaturați    42,7 %
·         poli nesaturați    5,8 %
Acest raport de acizi grași este în funcție de solul arborelui, cantitatea roadelor, respectiv modul de extragere al untului, dar întotdeauna acidul stearic și oleic este dominant.
Untul Shea și tradițiile:

În africa, în Burkina Faso masajul copiilor cu unt Shea are o tradiție străveche, tradiție rămasă din mamă-n fiică: pielea bebelușilor astfel devine nutrită și fină. Untul magic este indispensabil pentru bebeluși încă de la naștere.

Femeile din africa îl utilizează ca și cură completă pentru frumusețe, pentru întreținerea tenului facial, pe corp și păr. Mămicile îl folosesc atât în timpul sarcini, cât și după, pentru atenuarea și prevenirea apariției vergeturilor. Consistența bogată și cremoasă se poate masa cu ușurință, permite utilizare zilnică.

Calitate:

Un cunoscător recunoaște imediat calitatea untului de shea din atingere, consistență, culoare.

Arborele karite rodește tot anul, în general se culeg roadele de 2-3 ori pe an. Culoarea, aroma și compoziția exactă depinde de perioada și zona în care a fost culeasă.

Pentru untul Shea din data de 30.08.2005 există un standard impus de către Uniunea Economica și monetară a Africi de vest pusă în vigoare de la 01.01.2006 (UEMOA – West African Economic and Monetary Union).

Normele sunt:

Normele UEMOA pentru untul Shea nerafinat

Parametrii

cat - I

cat - II

cat - III

Acizi grași liberi (%)

- to 1

1.1 - 3

3.1 - 8

Peroxid (mEq)

- to 10

11 - 15

15.1 - 50

Umiditate(%)

- to 0.05

0.06 - 0.2

0.3 - 2

<tr

Unt de Shea - nerafinat

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu